Ένας νεαρός Έλληνας αστροφυσικός, ο Ιωάννης Λιοδάκης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Φινλανδικό Κέντρο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Τούρκου, επιλέχθηκε από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση για να πάρει την Υποτροφία Gruber.

Η εν λόγω υποτροφία (fellowship), την οποία χρηματοδοτεί ετησίως από το 2011 το Ίδρυμα Gruber του Πανεπιστημίου του Γιέηλ των ΗΠΑ, συνοδεύεται από το ποσό των 25.000 ευρώ και αποσκοπεί να υποστηρίξει την έρευνα πολλά υποσχόμενων νέων επιστημόνων στο πεδίο της αστροφυσικής. Φέτος το Ίδρυμα θα δώσει για πρώτη φορά τρεις (αντί για δύο υποτροφίες), εκ των οποίων τη μία στον Ι. Λιοδάκη.

Η οικονομική υποστήριξη προορίζεται να καλύψει τα έξοδα ταξιδιού, διαμονής και έρευνας του μεταδιδακτορικού του. Το ινστιτούτο υποδοχής πρέπει να βρίσκεται σε διαφορετική χώρα από εκείνη στην οποία απονεμήθηκε το διδακτορικό του.

Όπως αναφέρει η Διεθνής Αστρονομική Ένωση σε σχετική ανακοίνωση, ο Λιοδάκης πρόσφατα ξεκίνησε να μελετά τις εκπομπές των μπλαίζαρς (blazars), μιας κατηγορίας ενεργών γαλαξιακών πυρήνων που φιλοξενούν στο κέντρο τους τις μεγαλύτερες μαύρες τρύπες στο σύμπαν και παράγουν εκπομπές ακτινοβολίας υψηλών ενεργειών.

Ο Λιοδάκης δήλωσε ότι «αποτελεί μεγάλη τιμή η επιλογή μου ως ενός από τους υποτρόφους του Ιδρύματος Gruber. Αποτελεί απίστευτη ανταμοιβή να βλέπω το έργο μου να αναγνωρίζεται από την κοινότητα».

Ο Έλληνας ερευνητής σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και πήρε το διδακτορικό του στην Αστροφυσική με τίτλο “Unvealing the physics of the most active of galaxies: connecting blazar theory and observations” (Αποκαλύπτοντας τη φυσική των πιο ενεργών γαλαξιών: συνδέοντας θεωρία και παρατηρήσεις των blazars) από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Το θέμα των blazars, το οποίο του εξασφάλισε τη διάκριση της IAU, τον απασχολούσε ήδη από το διδακτορικό του. Προτού πάει στη Φινλανδία για να συνεχίσει με μεταδιδακτορικές σπουδές, είχε επίσης κάνει έρευνα στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια.