"Έχουμε έτοιμο διαγνωστικό τεστ, υποδομή για δημιουργία αναλώσιμων και απαντήσεις σε μερικά σημαντικά ερωτήματα", ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος  Έρευνας και Τεχνολογίας (ένα από τα καλύτερα ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης* που βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης), Δρ Νεκτάριος Ταβερναράκης

1. Το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας διευθύντρια Ερευνών, που διευθύνει καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Ηλέκτρα Γκιζελή, έχει ήδη δημιουργήσει καινοτόμο τεστ με βάση βιοδείκτες. Το τεστ αυτό έχει ήδη αποσταλεί  στο Ινστιτούτο Παστέρ όπου δοκιμάζεται σε σύγκριση με τα ήδη εγκεκριμένα τεστ. Αν οι απαντήσεις είναι κοινές, το τεστ θα εγκριθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Ακόμα καλύτερα, σε συνεργασία με τη νεοφυή εταιρεία στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, την Enzyquest (που ειδικεύεται στην παραγωγή ενζύμων για χρήση στη μοριακή βιολογία και βιοτεχνολογία το ΙΤΕ θα μπορούσε να εξασφαλίσει την παραγωγή των συστατικών που απαιτούνται για αυτό το σκοπό στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού, ενώ ήδη μελετώνται και εναλλακτικές μέθοδοι που θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. 

Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Εnzyquest, κ. Δημήτρης Κουτσιούλης, συμπληρώνει: 
“Αυτή τη στιγμή κοιτάμε με ποιο τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε την παραγωγή των εξειδικευμένων ενζύμων που χρησιμοποιούνται στην καθιερωμένη μοριακή τεχνική που ακολουθείται από τα κέντρα αναφοράς, το Real Time PCR, o κύριος τρόπος ανίχνευσης του Covid-19 είναι η μοριακή διάγνωση και αυτή τη στιγμή η χώρα μας στερείται αποθεμάτων”. 
Με την τεχνογνωσία του ΙΤΕ και της Εnzyquest, δίνεται η δυνατότητα για την εξασφάλιση εγχώριας επάρκειας τεστ.

2. Η Μονάδα Ιατρικής Ακριβείας, αναλύοντας το γενετικό υλικό (DNA και RNA) του ιού είναι σε θέση να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα, όπως το από πού προέρχεται, πώς μεταφέρθηκε στη χώρα μας. Ο κ. Ταβερναράκης επισημαίνει πως αυτή η έρευνα δεν είναι της παρούσης, δεν πρόκειται, δηλαδή, να λύσει τώρα το πρόβλημα της πανδημίας, να προσφέρει κάτι στην αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης. "Όμως, σε ένα δεύτερο χρόνο, θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε καλύτερα τον ιό και θα δώσει σημαντικά μαθήματα στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για να μην έχουμε ίσως ανάλογα προβλήματα στο μέλλον. Όταν γνωρίζουμε τον εχθρό, ξέρουμε καλύτερα πώς να τον πολεμήσουμε".

* Σύμφωνα με το Ranking Web of Research Centers κατατάσσεται πρώτο (1o) στην Ελλάδα, 55ο στην Ευρώπη και 142ο στη διεθνή κατάταξη σε σύνολο 7.953 Ερευνητικών Κέντρων παγκοσμίως.