Το βραβείο "Outstanding Early Career Researcher" έλαβε η Δρ Μυρσίνη Καφώρου, ερευνήτρια στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων του Imperial College London από την Πρόεδρο του Imperial.

Είναι η 2η διάκριση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα: Στα τέλη του 2019 είχε λάβει το 1ο βραβείο "Emerging Leaders Prize" του Medical Reseach Foundation, με χρηματικό έπαθλο 100.000 λίρες για την έρευνά της. Στόχος ήταν να μελετήσει τον τρόπο αντίδρασης των γονιδίων που «ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται» σε ασθενείς με πυρετό για να βρει τον καλύτερο συνδυασμό γονιδίων ανάμεσα σε μια σειρά μολυσματικών και φλεγμονωδών καταστάσεων.

Η Μυρσίνη Καφώρου είναι Βασική Ερευνητική Συνεργάτης στη Βιοπληροφορική στο τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Imperial College London. Το 2017 έλαβε Μεταδιδακτορική Υποτροφία Sin Henry Wellcome ώστε να εργαστεί στην κατανόηση και διάγνωση λοιμωδών νοσημάτων.

Πριν από αυτό, είχε λάβει υποτροφία Early Career Fellowship, η οποία δημιουργήθηκε μέσω του Wellcome Trust Institute Strategic Support Fund ως μέρος της πρωτοβουλίας Antimicrobial Research Collaborative (ARC), σε συνεργασία με τον καθηγητή Michael Levin και τον Δρα Παντελή Γεωργίου.

Η έρευνά της επικεντρώνεται στον εντοπισμό βιοδεικτών ξενιστών για μολυσματικές ασθένειες από γονιδιωματικά δεδομένα χρησιμοποιώντας τεχνικές μηχανικής μάθησης και στατιστική μοντελοποίηση. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ενσωμάτωση πολλαπλών συνόλων δεδομένων των επιστημών “omics” για τη βελτίωση της διάγνωσης και της κατανόησης της απόκρισης του ξενιστή σε ασθένειες.

Η Δρ Καφώρου έλαβε το διδακτορικό της για την ταυτοποίηση των βιοδεικτών έκφρασης του γονιδίου ξενιστή στη νόσο της φυματίωσης από το Imperial το 2015. Η διδακτορική της έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Γονιδιωματικής Κοινής Νόσου στη Σχολή Δημόσιας Υγείας, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Michael Levin, του Δρα Lachlan Coin και του Δρα Giovanni Montana.

Έχει λάβει μεταπτυχιακό τίτλο στην Βιοπληροφορική και στα Θεωρητικά Συστήματα Βιολογίας από το Imperial το 2010, αφού αποφοίτησε από τη σχολή Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολιτεχνείο της Αθήνας, με ειδίκευση στη Βιοϊατρική.

Είναι μέλος:

  • της κοινοπραξίας PERFORM, η οποία στοχεύει στην βελτίωση της διάγνωσης και τη διαχείριση των εμπύρετων ασθενών, μέσω της εφαρμογής εξελιγμένων προσεγγίσεων μεταγραφικής / πρωτεωμικής και βιοπληροφορικής σε μεγάλης κλίμακας πολυεθνικές κοόρτες ασθενών,
  • στην κοινοπραξία EUCLIDS που στοχεύει στο να αναδείξει τους παράγοντες που καθορίζουν την ευαισθησία και τη σοβαρότητα των απειλητικών για τη ζωή βακτηριακών λοιμώξεων της παιδικής ηλικίας, που είναι χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή FP7 και
  • την κοινοπραξία TBVAC2020 που έρευνα τον εντοπισμό των πιο πολλά υποσχόμενων υποψήφιων εμβολίων κατά της φυματίωσης και την επιτάχυνση της ανάπτυξής τους, η οποία χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Horizon 2020».