Σήμερα 17 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη τηλεδιάσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, με τη συμμετοχή όλων των μελών του και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστου Δήμα.

Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) είναι το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της Πολιτείας σε ό,τι αφορά τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Ανάπτυξη της Καινοτομίας (ΕΤΑΚ), με 3ετή θητεία. Υποστηρίζει στο έργο του τον αρμόδιο Υπουργό ή Αναπληρωτή Υπουργό ή Υφυπουργό για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας και τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) στα ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητάς τους.

Περίπου 6 μήνες μετά τη συγκρότησή του, έγινε η παρουσίαση όλων των μελών του και των βασικών στόχων του, καθώς και οι τομείς ενδιαφέροντος σχετικά με τους οποίους καλούνται να γνωμοδοτήσουν οι επιστήμονες που συμμετέχουν (βλ. εικόνα στο τέλος του άρθρου).

Αν και αναφέρθηκε η ανάγκη προώθησης της εφαρμοσμένης έρευνας, ο Πρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ έκανε ιδιαίτερο λόγο στη σημασία υποστήριξης της βασικής έρευνας. “Αυτό είναι ένα στοιχείο που μας διαφοροποιεί από την Ευρώπη”, είπε ο Δρ Μανώλης Δερμιτζάκης, αναφέροντας ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα στηρίζουν κυρίως ώριμες εμπορικά ερευνητικές ιδέες. “Δεν έχουμε την πολυτέλεια ως Ελλάδα να αγοράζουμε Intellectual Property από το εξωτερικό για να κάνουμε start-up”, είπε χαρακτηριστικά. Ενδιαφέρον έχει ότι και οι Στέλιος Παπαδόπουλος και Σπύρος Αρταβάνης στο σημερινό webinar του Hellenic Innovation Network αναφέρθηκαν στην αξία της βασικής έρευνας, “γνώση για τη γνώση”, ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας.

Ο Δρ Δερμιτζάκης τόνισε ακόμα ότι το Συμβούλιο ετοιμάζει μια σειρά προτάσεων που αφορούν από τους μισθούς των ερευνητών μέχρι τις υποδομές των ερευνητικών κέντρων.

Σύνθεση του ΕΣΕΤΕΚ και βιογραφικά μελών:

1. Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, Καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Δ/ντής Κέντρου Γονιδιώματος Health 2030, ως Πρόεδρος.

Δείτε εδώ το πλήρες βιογραφικό του και παλαιότερη συνέντευξή του στο GoodNews, όπου αναφέρεται στην αξία της βασικής έρευνας.

2. Αριστείδης - Θωμάς Δοξιάδης, Κοινωνικός Επιστήμονας και Οικονομολόγος, εταίρος στο κεφάλαιο επιχειρηματικό συμμετοχών Big Pi Ventures, ως Αντιπρόεδρος.

Ο Αρ. Δοξιάδης είναι εταίρος στο κεφάλαιο επιχειρηματικό συμμετοχών Big Pi Ventures για νέες επιχειρήσεις τεχνολογίας, το οποίο δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στην αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων. Δραστηριοποιείται στον χώρο των επιχειρηματικών συμμετοχών από το 1995, στην Εμπορική Κεφαλαίου, στη Notos Associates και πιο πρόσφατα στο Openfund.

3. Βασίλειος Αντωνιάδης, Οικονομολόγος, Managing Director & Senior Partner στη Boston Consulting Group (BCG) Athens, ως μέλος.

O Β. Αντωνιάδης ως στέλεχος της αγοράς έχει εμπειρία από την εγχώρια και διεθνή επιχειρηματική πραγματικότητα. Ήταν πρώτος υπογράφων στην έκθεση της BCG με τίτλο «Greece's startup ecosystem - A prime opportunity for economic growth», η οποία αναδεικνύει τις δυνατότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης που έχει το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

4. Ευάγγελος Καρκαλέτσης, Δ/ντής Έρευνας Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", ως μέλος.

Ο Ευ. Καρκαλέτσης είναι επικεφαλής της πρωτοποριακής συνεργασίας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, στο πεδίο της ευφυούς ανάλυσης εγγράφων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με την Ernst & Young (ΕΥ). Αναγνωρίζοντας τη μακροχρόνια τεχνογνωσία και την εξειδίκευση των ερευνητών του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού (SKEL) του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, η ΕΥ επέλεξε την Ελλάδα για τη δημιουργία ενός μοναδικού Κέντρου Αριστείας στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

5. Ελένη Κάτσου, επιχειρηματίας, μέλος ΔΣ Pharmathen SA, ως μέλος.

Η Ν. Κάτσου είναι μέλος του ΔΣ της Pharmathen SA, εταιρείας που δραστηριοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στο πεδίο της Έρευνας και Ανάπτυξης στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας και αποτελεί σήμερα μία από τις δύο κορυφαίες εγχώριες επιχειρήσεις με βάση των αριθμό κατοχύρωσης πατεντών (PCT). Επιπλέον, είναι μέλος της Επιτροπής Καινοτομίας του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, του Business Advisory Council του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του ICC Hellas.

6. Βασιλική Κιντή, Καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως μέλος.

Η Β. Κιντή διδάσκει Φιλοσοφία της Επιστήμης, Ηθική, Φιλοσοφία της Ιστορίας και της Γλώσσας στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι editor in chief στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό International Studies in the Philosophy of Science, έχει πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων και είναι αξιολογήτρια σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα.

7. Ευγενία - Ελίζα Κονοφάγου, Καθηγήτρια Βιοϊατρικής Τεχνολογίας στη Σχολή Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών στο Columbia Univercity, ως μέλος.

Η Ελ. Κoνοφάγου είναι καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υπερήχων και Ελαστικής Απεικόνισης. Έχει εκδώσει περισσότερες από 210 δημοσιεύσεις, όπως επίσης και 18 κεφάλαια σε βιβλία, περισσότερες από 480 παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια. Επίσης, έχει 16 εκδοθείσες πατέντες, μεγάλο μέρος των οποίων έχει αδειοδοτηθεί στις μεγαλύτερες διεθνείς κατασκευαστικές εταιρείες.

8. Δώρος Θεοδώρου, Καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ως μέλος.

Ο Δ. Θεοδώρου είναι Καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και διευθυντής της Ερευνητικής Ομάδας Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών (CoMSE). Εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley (UCB) τον Αύγουστο 1986 και παράλληλα στο Center for Advanced Materials του Lawrence Berkeley Laboratory (LBL), από τα οποία παραιτήθηκε το 1995 για να επιστρέψει στην Ελλάδα. Είναι συγγραφέας ή συσυγγραφέας 174 ερευνητικών άρθρων, 30 κεφαλαίων σε βιβλία και άρθρων. Το έργο του έχει λάβει πάνω από 14000 αναφορές (κατά Google Scholar δείκτης h=62).

9. Σταυρούλα Μπαχταλιά, διευθύντρια και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος EGG - enter•grow•go, ως μέλος.

Η Ρ. Μπαχταλιά είναι επικεφαλής του προγράμματος EGG - enter•grow•go της τράπεζας Eurobank. Το egg - enter•grow•go είναι ένα αναγνωρισμένο πρόγραμμα επιχειρηματικής επώασης και επιτάχυνσης (incubation-acceleration), που από το 2013 υποστηρίζει το εγχώριο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

10. Ευάγγελος Μπεκιάρης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Ερευνητικού Κέντρου Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ως μέλος.

O Ευ. Μπεκιάρης είναι διευθυντής Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Ερευνητικού Κέντρου ΕΚΕΤΑ. Παράλληλα, είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ερευνητικών Ινστιτούτων στις Μεταφορές (ECTRI) και εθνικός εκπρόσωπος στην Επιτροπή Προγράμματος του «Horizon 2020» στον τομέα των μεταφορών και στην ειδική επιτροπή της ΕΕ σχετικά με τις περιβαλλοντικά βιώσιμες και ευφυείς πόλεις.

11. Αιμιλιανός Χαλαμανδάρης, Eπικεφαλής R&D Samsung Electronics στην Ελλάδα, συνιδρυτής και CEO της εταιρείας Innoetics, ως μέλος.

Ο Αιμ. Χαλαμανδάρης προέρχεται από το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά». Είναι συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Innoetics, η οποία αποτελεί ένα ενδεικτικό success story εταιρείας που βασιζόμενη σε μία καλά επεξεργασμένη και τεχνολογικά καινοτόμα ιδέα, ανελίχθηκε γρήγορα αποκτώντας διεθνές κύρος και εξωστρέφεια. Η τεχνολογία σύνθεσης φωνής που ανέπτυξε η Innoetics προσέλκυσε σημαντικό διεθνές ενδιαφέρον με αποτέλεσμα την εξαγορά της από τη Samsung το καλοκαίρι του 2017.