Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης, Νεκτάριος Ταβερναράκης, εκλέχθηκε ομόφωνα Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council - ERC). Από τον Ιανουάριο του 2021, οπότε και θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, θα ηγείται των δράσεων του ERC στον τομέα των Βιοϊατρικών Επιστημών. Ο κ. Ταβερναράκης είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου από το 2016, έπειτα από την επιλογή του από ανεξάρτητη εξαμελή Επιτροπή Διακεκριμένων Επιστημόνων, που ορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη διαδικασία αξιολόγησης, συμβουλευτικό ρόλο είχε επίσης η επιστημονική κοινότητα.

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης είναι ο πρώτος και ο μοναδικός Έλληνας που εκλέγεται Αντιπρόεδρος του ERC, έχοντας διανύσει μια λαμπρή επιστημονική και διοικητική πορεία, με ουσιαστική συμβολή στην επιστημονική έρευνα αιχμής και σημαντικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της αριστείας και της καινοτομίας. Η εξαιρετική αυτή διάκριση αποτελεί μια ακόμα αναγνώριση της επιστημονικής ποιότητας και του υψηλού επιπέδου έρευνας που διεξάγεται στο ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο αποτελεί το ανώτατο όργανο διοίκησης του ERC και συγκροτείται από 22 επιφανείς επιστήμονες και ακαδημαϊκούς που χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης και εκπροσωπούν την ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα. Κύρια αποστολή του είναι η χάραξη της στρατηγικής του ERC, η επιλογή αξιολογητών για τις προτάσεις που κατατίθενται προς χρηματοδότηση από το ERC και η προώθηση της δημιουργικότητας και της καινοτόμου έρευνας. Ο Πρόεδρος του ERC προεδρεύει του Επιστημονικού Συμβουλίου, με την υποστήριξη τριών Αντιπροέδρων που εκπροσωπούν τους τρεις τομείς του ERC: των Βιοϊατρικών Επιστημών, των Φυσικών Επιστημών και Μηχανικής, και των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών. Οι Αντιπρόεδροι, που εκλέγονται από το Επιστημονικό Συμβούλιο του ERC, είναι ταυτόχρονα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ERC, το οποίο εποπτεύει την εφαρμογή της στρατηγικής που έχει θεσπίσει το Επιστημονικό Συμβούλιο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, που ιδρύθηκε το 2007 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιλέγει και χρηματοδοτεί τους καλύτερους και πιο δημιουργικούς ερευνητές, οποιασδήποτε εθνικότητας και ηλικίας, για να υλοποιήσουν τα έργα τους στην Ευρώπη. Από το 2007, περίπου 10.000 κορυφαίοι ερευνητές έχουν επιλεγεί για χρηματοδότηση -μέσω ανοιχτών και διεθνώς ανταγωνιστικών διαδικασιών- ενώ περισσότερα από 110.000 άρθρα, που αναγνωρίζουν την υποστήριξη του ERC, έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Επιστήμονες που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ERC έχουν αποσπάσει βραβεία διεθνούς κύρους, μεταξύ των οποίων 7 Βραβεία Νόμπελ, 4 Μετάλλια Φιλντς (Fields Medals) και 5 Βραβεία Βολφ (Wolf Prize). Το ERC έχει επιτρέψει σε ερευνητές να ακολουθήσουν πολλά υποσχόμενες οδούς που οδηγούν σε ρηξικέλευθες επιστημονικές ανακαλύψεις, ενώ έχει προσελκύσει κορυφαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ERC διαχειρίζεται πόρους ύψους πάνω από 13,3 δις ευρώ, με αναμενόμενη αντίστοιχη χρηματοδότηση και για το επόμενο πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη».

Ο καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης δήλωσε: «Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή για την εκλογή μου στη θέση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, στον Τομέα των Βιοϊατρικών Επιστημών. Έχοντας ο ίδιος βιώσει, ως επιχορηγούμενος ερευνητής, την επίδραση και τις σημαντικότατες ευεργετικές συνέπειες που έχει το ERC στο ερευνητικό οικοσύστημα της Ευρώπης, θέλω, κι εγώ με τη σειρά μου, να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στην προώθηση της αποστολής του ERC, από τη θέση του Αντιπροέδρου. Το ERC, πέρα από ένα απόλυτα επιτυχημένο εγχείρημα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ιδεώδους, αποτελεί και ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς η συνετή επένδυση στην έρευνα αιχμής μπορεί να επιφέρει πολλαπλά και σημαντικά οφέλη για την κοινωνία και την επιστημονική κοινότητα. Ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά με τους συναδέλφους μου στο Επιστημονικό Συμβούλιο, και στους τρεις τομείς, με στόχο να υπηρετήσουμε την επιστήμη, έχοντας ως γνώμονα τη συνέχιση της πολύτιμης παράδοσης του ERC, στην προώθηση της αριστείας και της έρευνας υψηλής ποιότητας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ανάγκη για την υποστήριξη της βασικής έρευνας αιχμής, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Είναι αυτή η στρατηγική που μπορεί να δημιουργήσει ουσιαστικές προοπτικές για την αντιμετώπιση των τεράστιων σύγχρονων προκλήσεων και να εξασφαλίσει την προστασία του κόσμου μας από απρόβλεπτες απειλές».

Δείτε εδώ το πλήρες βιογραφικό του Νεκτάριου Ταβερναράκη.