Η εταιρεία βιοτεχνολογίας BIOPIX-T, η οποία αξιοποιεί έρευνα που αναπτύχθηκε στο Biosensors Lab του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), έλαβε seed επένδυση από τη Metavallon VC. Βασικό προϊόν της εταιρείας είναι μια νέα φορητή πλατφόρμα για την αξιόπιστη εκτέλεση μοριακών διαγνωστικών tests.

Έχοντας ιδρυθεί το 2019 από τους Γιώργο Παπαδάκη, Ηλέκτρα Γκιζέλη, Αλέξανδρο Πανταζή, Νικόλαο Φίκα και Σέργιο Κατσαρό, η BIOPIX-T δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορευματοποίηση μιας νέας συσκευής για την εκτέλεση μοριακών διαγνωστικών tests, καθώς και στη σχετική μεθοδολογία για την ανίχνευση γενετικών βιοδεικτών. Η τεχνολογία προέρχεται από σχετική πολυετή έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Biosensors Lab του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Η  νέα φορητή πλατφόρμα εισάγει μια ριζική βελτίωση στα γενετικά test, επιτρέποντας το συνδυασμό φορητότητας με την ακρίβεια και την αξιοπιστία των εργαστηριακών μοριακών διαγνωστικών συσκευών αναφοράς. Αποστολή της εταιρείας είναι να προσφέρει φορητές συσκευές διάγνωσης στους τελικούς χρήστες, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, τη γεωγραφική τους τοποθεσία και την εκπαίδευσή τους. Οι γιατροί, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και οι ασθενείς, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, θα επωφεληθούν εξίσου από την τεχνολογία, η οποία στοχεύει στη βελτίωση του επιπέδου δημόσιας υγείας και τον έλεγχο διασποράς επιδημιών. Η τεχνολογία έλαβε αρχική χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δοκιμαστικών ιδεών του Επιστημονικού Πάρκου της Πάτρας στα τέλη του 2019, καθώς και οικονομική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020 στο πλαίσιο της ανταγωνιστικής πανευρωπαϊκής πρόσκλησης έκτακτης ανάγκης για γρήγορη ανταπόκριση στον COVID19.

BIOPIX-T στοχεύει να εισέλθει στην αγορά των διαγνωστικών tests για μολυσματικές νόσους η οποία (βάση δεδομένων πριν από τον covid19) αναμένεται να ξεπεράσει τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το 2025, ενώ τα companion diagnostics αναμένεται να υπερβούν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο υφιστάμενος γύρος χρηματοδότησης θα διατεθεί για την πραγματοποίηση περαιτέρω δοκιμών, την πιστοποίηση της συσκευής, για δραστηριότητες μάρκετινγκ και για την επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης. Η εταιρεία επεκτείνει την ομάδα της με επιπλέον προσλήψεις. Διευρύνει επίσης το δίκτυο των πιλοτικών πελατών της. Το όραμα της ομάδας είναι να γίνει πρωτοπόρος στον τομέα της μοριακής διάγνωσης και να εξελιχθεί σε μια διεθνή εταιρεία με σημαντική παγκόσμια παρουσία.

Ο CEO της BIOPIX-TΓιώργος Παπαδάκης, δηλώνει «Αυτή η χρηματοδότηση θα επιτρέψει στη BIOPIX-T να επιταχύνει την είσοδό της στην αγορά και να αναπτύξει περαιτέρω το προϊόν της. Η εταιρεία στοχεύει σε δύο αγορές σχετικές με τα ιατρικά διαγνωστικά tests μέσω της παραγωγής τυποποιημένων δοκιμών για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των μολυσματικών ασθενειών και για companion diagnostics. Η συσκευή είναι χαμηλού κόστους, έχει σχεδιαστεί για αποκεντρωμένα tests και παρέχει ποσοτικά αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο, τα οποία μπορούν να συγκριθούν με τα πρότυπα των εργαστηριακών συσκευών. Η «συνδεδεμένη» φύση της, καθώς λειτουργεί μέσω μιας έξυπνης φοτηρής συσκευής, την καθιστά επίσης ένα τέλειο εργαλείο για υπηρεσίες τηλεϊατρικής. Ανυπομονούμε να κυκλοφορήσουμε το προϊόν μας στην αγορά το συντομότερο δυνατό και να εκπληρώσουμε την αποστολή μας, η οποία είναι να προσφέρουμε φορητές διαγνωστικές συσκευές σε κάθε πιθανό τελικό χρήστη, ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση, τη γεωγραφική του τοποθεσία και την εκπαίδευσή του».