Και μάλιστα είναι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών: ο Δρ Μελέτιος - Αθανάσιος Δημόπουλος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Βρίσκεται στην κορυφή στην έγκριτη ιστοσελίδα expertscape.com, στην οποία κατατάσσονται οι γιατροί διεθνώς με βάση την εξειδίκευσή τους. Ο Δρ Δημόπουλος κέρδισε την πρωτιά μεταξύ των ιατρών που εξειδικεύονται στο πολλαπλό μυέλωμα.

Όπως αναφέρεται:

"M Dimopoulos is the top-rated expert in Multiple Myeloma in the world

The expertise of Dr. Meletios Dimopoulos ranks in the
Top 0.0019%
... of 52,435 published authors worldwide on Multiple Myeloma
... from 2010 through 2020
... based on contributions to 306 articles on the topic."

O Θάνος Δημόπουλος αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών και στη συνέχεια ειδικεύθηκε στο McGill University (Canada) στην Παθολογία και στο M.D. Anderson Cancer Center (Houston, USA) στην Αιματολογία - Ογκολογία, όπου έφτασε στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Αιματολογίας. Από το 1994 βρίσκεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρωτοστάτησε στη στελέχωση και λειτουργία της Αιματολογικής - Ογκολογικής Μονάδας της Θεραπευτικής Κλινικής, που ημερησίως νοσηλεύει χορηγώντας χημειοθεραπευτική αγωγή σε πάνω από 100 ασθενείς με ογκολογικά νοσήματα. Πρόκειται για πρότυπη μονάδα με σημαντικό κλινικό και ερευνητικό έργο, έχοντας εξειδίκευση κυρίως στις πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες (πολλαπλούν μυέλωμα, μακροσφαιριναιμία Waldenstrom, αμυλοείδωση), στον καρκίνο του μαστού, τον γυναικολογικό καρκίνο, καθώς και στον καρκίνο του προστάτη, του νεφρού και της ουροδόχου κύστεως. Εχει πάνω από 900 εργασίες δημοσιευμένες σε διεθνή περιοδικά. Οι δημοσιεύσεις αυτές έχουν αποφέρει 50.000 βιβλιογραφικές αναφορές με h-index 101 από το  ISI/Web of Knowledge μέχρι σήμερα.

Εχει λάβει πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Ενδεικτικά: 

1. Μάϊος 2003: Διεθνής αναγνώριση με το “Robert A. Kyle Award” για την εξαιρετική συμβολή (for outstanding contributions) στη διάγνωση και θεραπεία της μακροσφαιριναιμίας Waldenstrom, από το International Waldenstrom’s Macroglobulinemia Foundation.

2. Σεπτέμβριος 2009: Silver award από το Mediterranean Multidisciplinary Oncology Forum.

3. Νοέμβριος 2014: Βραβείο Επιστήμονα με αριθμό βιβλιογραφικών αναφορών μεταξύ του 1% των επιστημόνων με τις περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές στο ερευνητικό τους αντικείμενο (από την Thomson-Reuters που διατηρεί το πλέον έγκυρο οργανισμό καταγραφής του επιστημονικού έργου, τον ISI). Το βραβείο αυτό λαμβάνεται και τα επόμενα χρόνια. Επίσης, από το Thomson- Reuters, αναγνώριση ως ένα από “The World’s Most Influential Scientific Minds” για το 2014, που περιλαμβάνει τη δεκαετία 2002 -2012.

4. Μάρτιος 2017: Βραβείο για την έρευνα στο πολλαπλούν μυέλωμα «Waldenstrom's Award» από την Παγκόσμια Επιστημονική Εταιρεία Μυελώματος (International Myeloma Society).

5. Mάιος 2017: Βραβείο CoMy Excellence Award (International Myeloma Award).

6. Αύγουστος 2017: Αναγνώριση από την Γαλλική Κυβέρνηση μέσω του τιμητικού τίτλου Οfficier de l’ ordre des Palmes Academiques.

7. Mάιος 2018: Membre associe etranger της Εθνικής Ακαδημίας της Ιατρικής (National Academy of Medicine) στη Γαλλία.

8. Οκτώβριος 2018: “Lifetime Achievement Award”, για τα επιστημονικά επιτεύγματα στο νόσημα της μακροσφαιριναιμίας Waldenstrom’s.

9. 2019: Βραβείο για την έρευνα στο πολλαπλούν μυέλωμα “Robert Kyle Lifetime Achievement Award” από το International Myeloma Foundation

 

Δείτε το πλήρες βιογραφικό του Δρ Θάνου Δημόπουλου εδώ.