Δείτε εδώ τη συνέντευξή του στο GoodNews.

Ο Άλκης Τόγιας είναι αλλεργιολόγος-ανοσολόγος και εργάζεται ως διευθυντής του τμήματος Αλλεργίας, Άσθματος και Βιολογίας των Αεραγωγών στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο Άλκης Τόγιας τελείωσε την Ιατρική Αθηνών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1983. Την περίοδο 1982-1983, υπήρξε εκπαιδευόμενος στο τμήμα Κλινικής Ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς και από τον Ιούλιο του 1983 έως και τον Ιούνιο του 1985, είχε οριστεί ως επιστημονικός συνεργάτης. Το 1985, εκπαιδεύτηκε ως ειδικευόμενος γιατρός στο The Osler Medical Service και το 1986 ως νεότερος βοηθός γιατρού. Το 1987, προήχθη σε ανώτερο βοηθό γιατρού και τον Ιούλιο του 1988 σε κλινικό συνεργάτη. Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του και τις σπουδές του, τον Ιούνιο του 1989.

Ο Έλληνας ανοσολόγος ξεκίνησε να εργάζεται ως ειδικευόμενος γιατρός στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς τον Ιούλιο του 1989. Παρέμεινε στη θέση αυτή έως και τον Μάρτιο του 1991, όπου και ορίστηκε ως Επίκουρος Καθηγητή Ιατρικής στο τμήμα Κλινικής Ανοσολογίας και Πνευμονικής και Κρίσιμης Ιατρικής περίθαλψης. Τον Φεβρουάριο του 1996, προήχθη σε Αναπληρωτή Καθηγητή Ιατρικής, μια θέση που διατήρησε έως και το Σεπτέμβριο του 2006.

Τον Οκτώβριο του 2006, ο Άλκης Τόγιας διορίστηκε ως επικεφαλής του τομέα Άσθματος και Βιολογίας Αεραγωγών υπό το Τμήμα Άσθματος, Αλλεργίας και Αεραγωγών στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ (NIAID). Τον Φεβρουάριο του 2013, προήχθη σε Διευθυντή του Τμήματος.

Τα καθήκοντά του περιλαμβάνουν τη διαχείριση του ερευνητικού χαρτοφυλακίου του ινστιτούτου όσο αφορά το άσθμα, την αλλεργία και τη βιολογία αεραγωγών.

Είναι υπεύθυνος για τις κλινικές έρευνες καθώς και για την οργάνωση όλων των εργαστηρίων που χρηματοδοτούνται από το ινστιτούτο αλλά και των δημοσιεύσεων που γίνονται σχετικά με τους συγκεκριμένους τομείς. Συνολικά, αυτές οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν περισσότερους από 6.000 συμμετέχοντες σε κλινικές δοκιμές και περισσότερους από 20.000 συμμετέχοντες σε κλινικές μελέτες παρατήρησης.

Έχει στο ενεργητικό του πάνω από 200 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά. Έχει λάβει πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις μεταξύ των οποίων το Βραβείο Διευθυντή από το NIH (τις χρονιές 2010, 2013, 2016). Έχει υπάρξει μέντορας πολλών επιστημόνων και μεταδιδακτορικών ερευντών στην Αλλεργία, την Κλινική Ανοσολογία, την Πνευμονολογία και την Ιατρική Εντατική Θεραπείας. Μεταξύ αυτών και οι ελληνικής καταγωγής: Ηρακλής Λίβας, Τρισεύγενη Καψάλη, Γιώργος Πύργος και Ασπασία Παπαδούλη.

Τα τελευταία 5 χρόνια, ανήκει στους επιστήμονες που αξιολογούν τις επιστημονικές δημοσιεύσεις που δημοσιεύονται στα: “American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine”, “Journal of Allergy and Clinical Immunology”, “Journal of Allergy and Clinical Immunology In Practice” 
και “Annals of Allergy, Asthma and Immunology”.

Είναι μέλος πολλών επιστημονικών ενώσεων, όπως η “European Association of Allergology and Clinical Immunology”, το “American College of Allergy, Asthma and Clinical Immunology” και η “American Federation for Medical Research”.