Ο αποκλεισμός της πρωτεΐνης (BTK) (Bruton tyrosine kinase) μπορεί να παρείχε κλινικό όφελος σε μια μικρή ομάδα ασθενών με σοβαρή COVID-19.
Η πρωτοβουλία, που συντονίζεται από τον Πρόεδρο του ΙΤΕ και Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νεκτάριο Ταβερναράκη, έχει 2ετές πλάνο υλοποίησης και έχει ως στόχο να οργανώσει τις αυτονόμες ερευνητικές προσπάθειες στα ιδρύματα της χώρας, ώστε να υπάρξει μια κοινή, εθνική γραμμή στην αντιμετώπιση των νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Με τον τρόπο αυτό η συσσωρευμένη γνώση των ελληνικών ερευνητικών ιδρυμάτων, πολλά εκ των οποίων ούτως ή άλλως διακρίνονται διεθνώς για την έρευνά τους, θα συνεισφέρει στην παγκόσμια μάχη κατά των νευροεκφυλιστικών.
Ο Επίκουρος Καθηγητής Ιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Auburn και επισκέπτης Καθηγητής στο Κέντρο Εμβολίων και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Τζώρτζια, Κωνσταντίνος Σπ. Κυριάκης, είναι αναλυτικός και κατανοητός.
Ο Τακτικός Καθηγητής Φαρμακογονιδιωματικής και Φαρμακευτικής Βιοτεχνολογίας και επικεφαλής του Εργαστηρίου Φαρμακογονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Θεραπείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών και από το 2010 τακτικό μέλος και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ομάδα εμπειρογνωμόνων φαρμακογονιδιωματικής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (European Medicines Agency, EMA) στο Άμστερνταμ, Δρ Γεώργιος Πατρινός, μάς απαντά.