Δείτε αποκλειστική συνέντευξη του Δρ Καρακούση στο GoodNews.
Είναι τακτικός καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις ΗΠΑ.
Γιός χειρουργού ογκολόγου πατέρα και δικηγόρου κοινωνιολόγου μητέρα με καταγωγή γονέων από τη Καλαμάτα, γεννήθηκε το 1973 στη πόλη Syracuse και μεγάλωσε στο Buffalo της Νέας Yόρκης.
Ολοκλήρωσε τις προκαταρκτικές του σπουδές (undergraduate) στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins και έλαβε το πτυχίο ιατρικής (MD) με πλήρη ακαδημαϊκή υποτροφία από το Washington University School of Medicine στη πόλη St. Louis το 1998. Τελείωσε την ειδικότητα (residency) στην κλινική παθολογία στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας στη Φιλαδέλφεια (University of Pennsylvania).
Εν συνεχεία, συμπλήρωσε τριετή εξειδίκευση (fellowship) στα λοιμώδη νοσήματα στο Johns Hopkins το 2005, και προσελήφθη από το ίδιο το πανεπιστήμιο ως επίκουρος Καθηγητής (Assistant Professor), όπου εργάζεται σήμερα ως τακτικός καθηγητής (Professor).
Έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 επιστημονικές εργασίες, κυρίως στο θέμα της φυματίωσης (TB), και είναι ο κύριος εκδότης του υπό δημοσίευση βιβλίου «Advances in Host-Directed Therapy against Tuberculosis».
Επί του παρόντος διαθέτει 5 επιχορηγήσεις (grants) από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ.
Εκτός της Αγγλικής, είναι κάτοχος τεσσάρων γλωσσών (της ελληνικής, ισπανικής, γερμανικής, και ρωσικής), με έντονα ενδιαφέροντα στη φιλοσοφία, λογοτεχνία, και ποίηση.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόνο το 2019 υπήρξαν 10 εκατομμύρια κρούσματα φυματίωσης και 1,5 εκατομμύρια θάνατοι.
Η φυματίωση συγκαταλέγεται στις δέκα κορυφαίες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Παρόλο που η TB θεραπεύεται με τα υπάρχοντα φάρμακα, η σύγχρονη θεραπεία διαρκεί τουλάχιστον 6 μήνες, ενώ η μορφή της ασθένειας που είναι ανθεκτική στα φάρμακα (MDR TB) απαιτεί τουλάχιστον 18 μήνες θεραπείας με ακριβά και τοξικά φάρμακα, τα οποία είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά.
Η έρευνά του επικεντρώνεται στην παθογένεση της φυματίωσης, και κυρίως στους μοριακούς μηχανισμούς που συμβάλλουν στην αντοχή στα αντιβιοτικά και στη μακροχρόνια επιβίωση του βακίλλου Mycobacterium tuberculosis στο μολυσμένο άτομο. Στο εργαστήριό του αναπτύσσονται νέα και αποτελεσματικότερα φάρμακα κατά της φυματίωσης, με στόχο τη μείωση της διάρκειας της θεραπείας.
Το εργαστήριο έχει αποδείξει σε πειραματόζωα ότι οι στατίνες (statins), οι οποίες χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μείωση της χοληστερίνης σε ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις, ενισχύουν επίσης την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά της φυματίωσης.
Ηγείται μιας κλινικής μελέτης στη Νότια Αφρική, στην οποία οι ασθενείς με φυματίωση λαμβάνουν την αντιφυματική θεραπεία με ή χωρίς στατίνη, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η θεραπεία με στατίνη βελτιώνει τα κλινικά αποτελέσματα.
Πρόσφατα, το εργαστήριο επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου κατά του SARS-CoV-2, καθώς και στη δοκιμή νέων θεραπειών σε μοντέλα καλλιέργειας κυττάρων και σε πειραματόζωα.