Δείτε τη συνέντευξη του Αναστάση Περράκη.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών, και σπούδασε Βιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εκπόνησε την διδακτορική του έρευνα στη μονάδα του Αμβούργου στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας, και έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Υόρκης.

Μετά από 2 χρόνια ως μεταδιδακτορικός υπότροφος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας, βρέθηκε ως κύριος ερευνητής στην μονάδα της Γκρενόμπλ στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας. Από το 2000 και μετά εργάζεται στην Ολλανδία, ως διευθυντής ερευνών στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο. Το 2018 έγινε καθηγητής “Δομής Μακρομορίων” στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, από το 2019 είναι μέλος και του Ινστιτούτου Oncode, και από το 2020 και μετά είναι συντονιστής του Ευρωπαϊκού προγράμματος υποδομών Η2020 iNEXT-Discovery.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στον ευρύτερο τομέα της Δομικής Βιολογίας: στην ανάπτυξη υπολογιστικών μεθόδων για την βελτιστοποίηση μοριακών μοντέλων μακρομορίων βασισμένων σε δεδομένα κρυσταλλογραφίας ακτίνων Χ και κρυο-ηλεκτρονικής μικροσκοπίας, το σχεδιασμό οδηγών νέων φαρμάκων με βάση την σχέση δομής και λειτουργίας, και την μελέτη των μοριακών μονοπατιών στην κυτταρική διαίρεση και την κυτταρική μετανάστευση, δύο από τα πιο σημαντικά μονοπάτια στην βιολογία του καρκίνου.

Έχει δημοσιεύσει περί τις 150 εργασίες υψηλής απήχησης στα γνωστότερα επιστημονικά περιοδικά (Science, Nature, Cell, και πολλά άλλα) και το έργο του έχει σχεδόν 20,000 ετερο-αναφορές στην διεθνή βιβλιογραφία. Έχει συμμετέχει σε επιτροπές αξιολόγησης επιστημονικών έργων σε Ελλάδα, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Κίνα, Βέλγιο, Πορτογαλία, Γερμανία, Νορβηγία, Σουηδία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχει επιμεληθεί την έκδοση 6 ειδικών τόμων επιστημονικών περιοδικών και ανήκει στην εκδοτική ομάδα 5 διεθνών επιστημονικών περιοδικών.

Το λογισμικό υπολογιστών που έχει αναπτύξει με την ομάδα του καθώς και άλλα προϊόντα με βάση την πνευματική ιδιοκτησία ερευνών της ομάδας του, έχουν αποκτηθεί από όλες σχεδόν τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και πολυάριθμες εταιρείας βιοτεχνολογίας. Έχει συνεργαστεί στην εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων ή ως σύμβουλος, με φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Pfizer, Johnson and Johnson, Merck Darmastadt, Galapagos, αλλά και με εταιρείες βιοτεχνολογίας όπως η SyrX, SGX, Haplogen, Scenic, και iOnctura,

Από το 2014 μέχρι και το 2019, συμμετείχε ενεργά στην πολιτική ζωή της Ελλάδας με το Ποτάμι, και υπήρξε υποψήφιος Βουλευτής (στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Λασίθι) και υποψήφιος Ευρωβουλευτής, καθώς και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Από το 2020 συμμετέχει στην επιστημονική επιτροπή του Ινστιτούτου π2, Πρόοδος στην Πράξη.

Αρθρογραφεί για την Παιδεία, την Έρευνα, και την Υγεία στον ελληνικό Τύπο το προσωπικό του ιστολόγιο, Κείμενα”, υπάρχει συλλογή των δημοσιευμένων άρθρων του).