O Ερευνητής στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), ο οποίος άφησε το Harvard για να ενισχύσει την Έρευνα στην Ελλάδα.

Ο Κώστας Βεκρέλλης είναι κάτοχος πτυχίου και διδακτορικού τίτλου στις Νευροπεπιστήμες από το University College London της Βρετανίας. Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορικός ερευνητής και αργότερα ως εκπαιδευτής (Instructor) στην Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Harvard στο κέντρο νευρολογικών νοσημάτων στο εργαστήριο του Prof. Dennis Selkoe.  Είναι από το 2002 ερευνητής στον Τομέα Προληπτικής Ιατρικής και Νευροεπιστημών και  η ερευνά του εστιάζει στη  διερεύνηση μηχανισμών που οδηγούν στον κυτταρικό θάνατο νευρώνων σε ασθένειες όπως οι νόσοι του Parkinson και Alzheimer. 

Η εξωκυττάρια εναπόθεση πρωτεΐνών όπως το αμυλοιδές-β (Αβ) και η α-συνουκλείνη καθώς και ενδοκυττάρια έγκλειστά τους χαρακτηρίζουν τις νευροεκφυλιστικές νόσους Alzheimer και Parkinson. Η ερευνητική δραστηριότητά του εργαστηρίου εστιάζει στη απομόνωση πρώιμων τοξικών μορφών των παραπάνω πρωτεϊνών και στο χαρακτηρισμό της τοξικής δράσης τους σε κυτταρικά μοντέλα και in vivo. Μελετάμε μηχανισμούς ρύθμισης των επιπέδων τους καθώς και τρόπους απομάκρυνσής τους από τον εγκέφαλο. Επιπλέον αναπτύσσουμε  μεθόδους υψηλής ευαισθησίας για τον εντοπισμό των τοξικών μορφών των παραπάνω πρωτεϊνών σε βιολογικά υγρά και την πιθανότητα χρήσης τους ως βιολογικούς δείκτες.

Το 2012 πήρε θέση επισκέπτη καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο τμήμα Πειραματικής Ιατρικής.

Διαβάστε το άρθρο του με τίτλο "Covid-19: ένα μάθημα για το μέλλον" ΕΔΩ