O Δρ Τιμοκράτης Καραμήτρος είναι Εντεταλμένος Ερευνητής και Επικεφαλής της Μονάδας Βιοπληροφορικής και Εφαρμοσμένης Γενωμικής, του τμήματος Μικροβιολογίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (ΕΙΠ). Ειδικεύεται στις τεχνολογίες αλληλούχισης επόμενης γενεάς (NGS), με έμφαση στην γονιδιωματική παθογόνων και την μελέτη αλληλεπίδρασης παθογόνου-ξενιστή.

Αυτή τη στιγμή, στη Μονάδα Βιοπληροφορικής και Εφαρμοσμένης Γενωμικής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ είναι υπεύθυνος για διάφορες μελέτες σε σχέση με τον κορονοϊό, οι οποίες αφορούν στην:

1- Ανάλυση της πολυμορφικότητας του SARS-CoV-2 εντός του ξενιστή

2- Μελέτη βιοδεικτών ανοσιακής απόκρισης έναντι του SARS-CoV-2

3- Επιδημιολογικές μελέτες για την ανάλυση της διασποράς του SARS-CoV-2

4- Ανάπτυξη νέων μεθοδολογιών για την μοριακή ανίχνευση του SARS-CoV-2 και την ανάλυση ολόκληρου του γονιδιώματος του ιού.

Στην ομάδα συμμετέχουν επίσης “6 άτομα, χωρίς την βοήθεια των οποίων ελάχιστα από τα παρακάτω θα ήταν δυνατά: 1 μεταδιδακτορική ερευνήτρια, 2 υποψήφιοι διδάκτορες, 3 μεταπτυχιακοί φοιτητές”, όπως μας είπε ο Δρ Καραμήτρος.

Μεταξύ άλλων, ο Δρ Καραμήτρος είναι συ-συγγραφέας της μελέτης “SARS-CoV-2 exhibits intra-host genomic plasticity and low-frequency polymorphic quasispecies”, την οποία συνυπογράφουν οι Σωτήρης Τσιόδρας, Γεσθημανή Παπαδόπουλου, Μαρία Μπούσαλη, Αναστάσιος Μέξιας και Ανδρέας Μεντής.

Βιογραφικά στοιχεία

Μετά την εκπόνηση της Διδακτορικής του διατριβής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστρικού Πανεπιστημίου Αθηνών, o Τιμοκράτης Καραμήτρος μετεγκαταστάθηκε στην Κύπρο όπου διετέλεσε επί τριετία Διευθυντής (Ιδρυτής) του τμήματος Μοριακής Διαγνωστικής του «Κέντρου Εργαστηρικής Ιατρικής» στην Λευκωσία, αναπτύσσοντας διαγνωστικές μεθόδους με βάση το ΝGS και την ποσοτική real time PCR.

Ως μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης και Εξελικτικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μελέτησε, μεταξύ άλλων, την ενεργότητα των ανθρώπινων ενδογενών ρετροϊών και την σχέση τους με τον καρκίνο, διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα, και τον εθισμό στα ναρκωτικά. (Karamitros T et al. PNAS. 2018 Oct 9;115(41):10434-10439). Επίσης ασχολήθηκε με την ανάπτυξη καινοτόμων πρωτοκόλλων NGS για τον εμπλουτισμό κλινικών δειγμάτων ιών και βακτηρίων (Karamitros T et al. Nucleic Acids Res. 2015;43(22):e152).

Ως έμπειρος μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Ιατρικής Μικροβιολογίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (υπότροφος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος») ανέπτυξε μεθόδους μεταγενωμικής ανάλυσης ιών και βακτηρίων καθώς και αντίστοιχες βιοπληροφορικές ροές επεξεργασίας δεδομένων μεγάλου όγκου, ενώ μελέτησε τις αλληλεπιδράσεις παθογόνου-ξενιστή σε ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ταυτόχρονα συνέβαλλε στην δημιουργία της κεντρικής υποδομής γενωμικών αναλύσεων και βιοπληροφορικής στο ΕΙΠ.

Είναι μέλος της τεχνικής επιτροπής του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας για τον Καρκίνο, εκπρόσωπος του ΕΙΠ στο Διεθνές Δίκτυο Βιοπληροφορικής των Ινστιτούτων Παστέρ, μέλος του cross-cut GeCIP domain για την μελέτη των ανθρώπινων ενδογενών ρετροϊών στο 100,000 Genomes Project (Genomics England). Έχει ηγηθεί και συμμετάσχει στην συγγραφή πολλών πρωτότυπων ερευνητικών εργασιών σε διεθνή περιοδικά με κριτή καθώς και στη συγγραφή και την υλοποίηση χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων.