Η θεαματική αύξηση της διεθνούς βιβλιογραφίας, τα εμβόλια που δοκιμάζονται, οι πιθανοί θεραπευτικοί στόχοι και η εφαρμογή των μέτρων ανά χώρα, από τον Βιολόγο (με διατριβή πάνω στη γρίπη των πτηνών), Γεώργιο Καργιολάκη. 

Όλοι οι επιστήμονες των βιολογικών και ιατρικών επιστημών, ζούμε αυτή την περίοδο μια πρωτόγνωρη κατάσταση και για έναν άλλο λόγο εκτός φυσικά από τον προφανή. Μέσα σε λίγους μήνες έχει γίνει τόσο ερευνητικό έργο πάνω στην επιδημία και τους μηχανισμούς δράσης του SARS-CoV-2 και γίνονται συντονισμένα τόσες προσπάθειες για εύρεση φαρμάκων και εμβολίων, με αποτέλεσμα κάθε μέρα που περνάει να προστίθεται νέα γνώση, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές επαναλαμβάνονται κάποια άρθρα, ή ακολουθείται ανεπαρκής μεθοδολογία σε κάποιες δημοσιεύσεις.

Παρατηρώντας το site LitCovid του NIH (National Institutes of Health) παρατηρούμε ότι από τον Ιανουάριο ως και τις 19 Απριλίου 2020 μόνο για την COVID-19 έχουν βγει 5.644 δημοσιεύσεις, ενώ κάθε μήνα παρατηρείται ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των σχετικών άρθρων.


Πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/research/coronavirus/docsum

 

Παράλληλα, η έρευνα για τα εμβόλια συνεχίζεται ακάθεκτη και στο παρακάτω άρθρο μπορείτε να δείτε μια αναλυτική παρουσίαση για το πού είμαστε.

«Research by CEPI’s vaccine R&D team, published in Nature Reviews Drug Discovery, has identified 115 COVID-19 vaccines in development», ο τίτλος του άρθρου και -όπως σωστά διαβάσατε- 115 εμβόλια είναι προς ανάπτυξη. Αυτό σε συνδυασμό με την ανάλυση της δομής και του μηχανισμού δράσης του ιού, έχει βοηθήσει την επιστημονική κοινότητα στην αναγνώριση αρκετών θεραπευτικών στόχων, μεταξύ των οποίων μια λίστα μπορεί κανείς να δει στο σχετικό πίνακα του παρακάτω pre-print (άρθρο που δεν έχει αξιολογηθεί και δημοσιευθεί ακόμη):

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.03.22.002386v3.full.pdf

«Μεταξύ αυτών, αναγνωρίζουμε 67 ανθρώπινες πρωτεΐνες ή παράγοντες του ξενιστή που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο 69 φαρμάκων εγκεκριμένων από τον FDA, ή σε προκλινικό και κλινικό στάδιο δοκιμών».

Για να μπορέσουμε όμως να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα, αυτήν της χαλάρωσης των μέτρων, χρειαζόμαστε κάτι ακόμη πιο άμεσο, όπως τα τεστ ανοσοαντιδράσεων. Τα τεστ αυτά θα μας βοηθήσουν επίσης, στην εκτίμηση της ανοσίας του πληθυσμού στο νέο κορονοϊό.
Ήδη έχουμε μερικές εκατοντάδες από αυτά και από τις 268 συνολικά διαθέσιμες ανοσοδοκιμασίες: (ΕΔΩ)

Ήδη 4 έχουν "εγκριθεί" με Emergency Use Authorization (EUA) από τον FDA.

Όλος λοιπόν αυτός ο όγκος πληροφορίας και αυτή η υπερπροσπάθεια που γίνεται από την επιστημονική κοινότητα, μόνο αισιοδοξία μπορεί να μας προκαλεί, παρά τον όποιο θόρυβο ή τις αστοχίες που υπάρχουν. Κι έτσι η Επιστήμη θα μπορέσει να αποτελέσει το πιο αποτελεσματικό και βασικό εργαλείο για τη χάραξη των στρατηγικών που θα ακολουθήσουν οι διάφορες κυβερνήσεις στη μάχη εναντίον της πανδημίας. Στρατηγικών που θα μας βοηθήσουν να βγούμε σταδιακά από τη δύσκολη αυτή κατάσταση και που θα οδηγήσουν σε μια ακόμη νίκη της ανθρωπότητας.

Δείτε τον παρακάτω πίνακα.

 

Δείτε σύντομο βιογραφικό του κ. Γ. Καργιολάκη ΕΔΩ