Ο επιδραστικός παθολόγος από τα Ιωάννινα και σύμβουλος διεθνών οργανισμών σε θέματα ζωονόσων, επιδημικών μοντέλων και ετοιμότητας για επεισόδια βιοτρομοκρατίας, καταγράφει τους λόγους για τους οποίους υπάρχει τεκμηριωμένη αισιοδοξία. 

1. Στην Ελλάδα, ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας σταθεροποιείται, έως και φθίνει. Το σύνολο των νοσημευομένων ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, απόλυτο κριτήριο της παρουσίας σοβαρών κρουσμάτων, και συνεπώς και κρουσμάτων εν γένει, στην κοινότητα παραμένει σταθερός, και μάλιστα σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του προηγούμενου δεκαημέρου. Είναι δε αριθμός σημαντικά μικρότερος του συνόλου κλινών ΜΕΘ της χώρας (κάτω του 1/10). 

2. Στην Ελλάδα, πέντε νομοί (με βάση τα επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ της 11ης Απριλίου) εξακολουθούσαν να μην έχουν καταγράψει κρούσμα. Σε πολλούς άλλους νομούς δε, τα κρούσματα είναι ελάχιστα σε σχέση με τον πληθυσμό.

3. Νέα θεραπευτικά δεδομένα δημοσιεύονται, έστω και αν τα αποτελέσματα είναι ακόμη πρόδρομα: Σε κορυφαίο ιατρικό έντυπο δημοσιεύτηκαν τα πρώτα στοιχεία από την χρήση της ουσίας remdesivir σε επιλεγμένους ασθενείς νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση: ένας ικανοποιητικός αριθμός ανταποκρίθηκε δείχνοντας κάποιον ρόλο για την ουσία στην θεραπεία της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Μέσα στον επόμενο μήνα περιμένουμε στοιχεία από μεγάλες παγκόσμιες κλινικές μελέτες, που έχουν διενεργηθεί πλήρως σύμφωνα με το γράμμα της επιστήμης και θα απαντήσουν σχετικά με την δραστικότητα διαφόρων προσεγγίσεων. 

4. Οι επιστήμονες ταυτόχρονα διευκρινίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η νόσος και τα σημεία στα οποία πρέπει να παρέμβουν, αλλά και τον τρόπο: ήδη έχει περιγραφεί αναλυτικά το τι συμβαίνει στην ανοσολογική απορρυθμιση που συνοδεύει την αιφνίδια επιδείνωση της νόσου, και ως εκ τούτου αντίστοιχες θεραπευτικές προσεγγίσεις δοκιμάστηκαν ήδη μεμονωμένα με πολύ ενθαρρυντικά απότελέσματα. Παράλληλα, η πλήρης γνώση της δομής και των μηχανισμών που χρησιμοποιεί ο ιος επιτρέπουν τον σχεδιασμό καινοτόμων αντιμετωπίσεων, έστω και αν αυτές έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα. 

5. Όσο και αν δημιουργούν ανησυχίες δημοσιεύματα σχετικά με ασθενείς στην Ασία που ξαναέγιναν θετικοί στον SARS-CoV-2, κανείς ασθενής δεν επαναμολύνθηκε, και η τρέχουσα επιστημονική άποψη υποστηρίζει πως το θετικό τεστ δεν ανταποκρίνεται απαραίτητα σε "ζώντα" ιο, πόσο μάλλον σε μολυσματικό για την κοινότητα. 

6. Ακόμη κι αν μπορεί να θεωρηθεί πρώιμο, ήδη κάποιες χώρες έχουν προχωρήσει σε χαλάρωση των μέτρων περιορισμού: με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οφείλουμε να παρατηρήσουμε το πώς θα λειτουργήσουν το επόμενο 20ημερο χώρες όπως η Δανία και η Τσεχία, που εμφάνισαν σχετικά επιτυχημένη εγχώρια διαχείριση της επιδημίας και προχωρούν στα πρώτα τους βήματα άρσης περιοριστικών μέτρων.  

Δείτε το βιογραφικό του ΕΔΩ.